19 kwietnia odbyła się degustacja online amerykańskich whiskey z Iowa, marki Templeton Rye. Gościem wieczoru był Tim Grimes, który zdradził kilka szczegółów dotyczących wykorzystanych beczek i procesu produkcji rye whiskey.
Historia marki sięga czasów prohibicji, początku lat 20. XX wieku. W stanie Iowa, w małym miasteczku Templeton, które miało tylko 350 mieszkańców, powstawała prosta żytnia whiskey, która odniosła wielki sukces. Ów nielegalny trunek trafił do barów w Chicago i zyskał przydomek „dobrego towaru” – The Good Stuff. Kariera whiskey z Templeton skończyła się w 1933 roku, kiedy zniesiono prohibicję.
– Wedle dzisiejszej terminologii tamta whiskey byłaby napojem spirytusowym, beczki były bardzo mocno wypalane, po to by dały dużo nut dymnych, dużo ciemnego koloru, a samo leżakowanie nigdy nie trwało dłużej niż sześć miesięcy – opowiada o pionierskich czasach whiskey z Templeton Tim Grimes.
Na początku XXI wieku Meryl Kerkhoff, syn twórcy żytniówki z Templeton, Alphonsa Kerkhoffa, postanowił odświeżyć markę i dawną recepturę. W 2006 roku zabutelkował pierwszych 68 beczek żytniej whiskey w wieku czterech lat, pochodzących z destylarni MGP of Indiana. Po raz pierwszy w historii Templeton Rye trafiła do barów zupełnie legalnie.
Templeton Rye zdobyła wiele złotych medali, a w 2009 roku Jim Murray w swojej „Whiskey Bible” dał jej tytuł „Rye Whiskey of the Year”. Rok później zmarł Meryl Kerkhoff, jego dzieło kontynuuje syn, Keith Kerkhoff. W 2013 roku sprzedaż osiągnęła poziom miliona butelek. W 2016 roku wypuszczono Templeton Rye 6YO, a na lokalny rynek także limitowaną edycję 10YO. W latach 2017-2018 zbudowano własną destylarnię, stworzono Visitors Center, a także muzeum poświęcone bimbrownictwu w czasach prohibicji. Pierwsze butelkowania z własnej destylarni będą dostępne w 2022 roku.
Templeton Rye robiona jest w 95% z żyta ze stanu Indiana, reszta to słodowany jęczmień.
– Żytnia pozostanie naszym znakiem firmowym, ale mamy obecnie w beczkach własne destylaty z kukurydzy na bourbon czy ze słodu jęczmiennego na single malt. Nasz system destylacji, złożony z połączenia alembika z wysoką kolumną, która ma aż 46 półek, pozwala uzyskać dowolny, wysoko oczyszczony alkohol, także na wódkę czy gin – mówi Tim Grimes.
Templeton Rye 6YO (45,75%)
Whiskey dojrzewana minimum 6 lat w wysokiej jakości, nowych, wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat ziół, jabłek, gałki muszkatołowej, anyżu, kopru, kminu, octanów. W smaku dużo ziół, dużo ziarna, dużo kminu, kopru, czekolada z orzechami laskowymi. Finisz cierpki, słono-gorzki, koper, rozmaryn, piołun, imbir, prażone ziarno zboża.
27,5/27,5/27/8,5=90,5
Templeton Rye Maple Cask Finish (46%)
Pierwsza whiskey z innowacyjnej serii Barrel Finish, będąca efektem współpracy z producentem syropu klonowego firmą Wood’s Vermont Syrup Company. 80 beczek po whiskey Templeton Rye, zostało napełnionych świeżym syropem klonowym. Przez dwa miesiące beczki były każdego dnia obracane aby zapewnić jak najlepszą interakcję syropu i drewna. Po opróżnieniu beczek na kolejne dwa miesiące trafiła do nich Templeton Rye. Słodki zapach, zdominowany przez syrop klonowy, ale tez dużo nut ziół, anyżu, kopru, lekko octany. Smak głęboki, zioła, miód, dużo rozmarynu. Finisz ziołowy, słodko-słony, cierpki, gencjana żółta.
28/28/28/9=93
Templeton Rye Carribean Rum Cask Finish (46%)
Druga whiskey Templeton Rye z limitowanej Barrel Finish Series. Po pięciu latach leżakowania w amerykańskim dębie whiskey została przelana na sześć miesięcy do beczek po estrowym jamajskim rumie Appleton Estate. W aromacie masa bananów, mango, zioła, koper, orzechy, tarta orzechowa. W smaku cierpkie, estrowe, jak rum z Jamajki, nuty bananów, ananasa, kokosa, ziół. Finisz cierpki, rozgrzewający, dużo tanin, cynamon, egzotyczne drewno, rodzynki i banany.
28/28,5/28/9=93,5
Templeton Rye Barrel Strength 2020 (56,55%)
Trzecia już wersja Templeton Rye z mocą beczki. Whiskey z beczek wyselekcjonowanych przez zarządzającego destylarnią Lestera Browna. Aromat owoców tropikalnych, śliwek, drewna, herbaty. W smaku niepoukładana, banany i cierpkość wytrawnego wina, dużo ziół i toffi, maliny i orzechy…. Zaskakuje. Rozgrzewający, ziołowo-korzenny finisz, rozmaryn, cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki.
26,5/26,5/27/8,5=88,5
Tim Grimes zdradził, że w 2022 roku ukaże się limitowana edycja Templeton Rye z beczek po sherry oloroso. Planowana jest też edycje high rye bourbon whiskey, z udziałem żyta na poziomie ok. 25%. W tym roku firma wprowadziła nowe kształty butelek.