Rodzina Morel pochodzi ze Szwajcarii, z kantonu Vaux niedaleko Lozanny. W 1931 roku Albert Morel osiedlił się w Gaskonii w Château de La Pouche. Odgałęzieniem rodu jest rodzina Larrieu, właściciele Domaine Rimaillo, którzy od 1956 roku zajmują się wytwarzaniem armaniaków z własnej winnicy. Mają zaledwie 4 ha w Urgosse, niedaleko Nogaro, wyłącznie grona baco. Ziemia jest piaszczysta (boulbenes) i bogata w żelazo. Ich krewni Morelowie, z którymi blisko współpracują, mają obecnie aż 380 ha ziemi, z czego 150 ha winnic. Laurent Morel osobiście wybiera dęby do budowy dużych kadzi, w których armaniak będzie dojrzewał przez 40 lat lub dłużej. Destylują w kolumnie do 53%. Najstarszy ich armaniak jest z 1942 roku. Piwnice Morelów znajdują się w rodzinnej posiadłości w Lagraulet-du-Gers, natomiast Larrieu prowadzą też szkółkę winorośli w Aire sur Adour. Część kolekcji ich armaniaków należy do Darroze, kilka roczników do Bordeneuve – obaj bottlerzy butelkują je jako Domaine de Rimaillo, natomiast Morelowie swoje armaniaki butelkują pod marką Château de La Pouche.
Domaine de Rimaillo
Powiązane artykuły
Przy ulicy nomen omen Piwowarskiej w samym centrum Bielsko-Białej na Starówce znajdują się mały mały […]
W znanej w regionie Karczmie Wrzos w Ustroniu mieszczą się m.in. browar i destylarnia Ustrońska. […]
Na obrzeżach Noszvaj działa destylarnia Kövér Pálinkafőzde. To urokliwe miasteczko w regionie Eger, z drewnianymi […]
Przy Estrada do Corisco w Paraty znajduje się mała rodzinna destylarnia, założona w latach 70. […]
Cachaça Coqueiro jest produkowana na terenie posiadłości Fazenda Cabral, 7 km od historycznego centrum Paraty. […]
W Paraty przy Estrada da Pedra Branca jest młoda, ale bardzo tradycyjnie wyposażona destylarnia cachaça […]
W 2024 roku przy zakładzie Gas Familia w Stará Ľubovňa otwarta została piękna nowa destylarnia […]
Tuż przy skansenie i zamku Stará Ľubovňa znajduje się Castle Distillery. To mały hotel, restauracja […]