Gorzelnia Rolnicza Przytoczno

Działająca gorzelnia niedaleko Lublina. Do niedawna właścicielem był Ryszard Kraciuk, który ma też nieczynną zabytkową gorzelnię w Woli Osowińskiej i kolejną zabytkową gorzelnię w miejscowości Rudzienka Mińsk. W maju 2023 roku gorzelnię w Przytocznie kupił Jerzy Zagórski, w planie jest budowa systemu do odwadniania spirytusu.

Gorzelnia powstała w 1904 w ramach starego folwarku. Był młyn, suszarnia tytoniu, stadniny koni, a dzisiaj jest obok stadnina danieli.
Jest tu zainstalowana kolumna z dwoma deflegmatorami, która ma 16 półek spirytusowych i 16 roboczych, spirytus można odbierać z mocą 90-92%. Przez lata przerabiali kukurydzę, żyto, pszenicę, m.in. dla Wyborowej i dla Belvedere do Żyrardowa, a także melasę do rektyfikacji w Lesznie. Własne namnażanie drożdży. Ujęcie wody głębinowej. Opalana węglem, piec z lat 80. Fermentatory to 6 kadzi po 25 tys. l. W ostatnim okresie dobowo robili 13 tys. l spirytusu, bywało, że robili rocznie i 2 mln l. Od 2014 do połowy 2023 roku gorzelanym był Dionizy Hofmański.
Na lokalnej stronie Gminnej Biblioteki Publicznej w Jeziorzanach można znaleźć nieco informacji na temat historii tego miejsca. Pierwszym właścicielem gorzelni w Przytocznie był Kazimierz Kuszell. Majątek liczył blisko 833 ha, a w skład jego wchodziły obory, suszarnia i gorzelnia. Do dziś zachowały się wszystkie budynki gospodarcze, które wykorzystywane są w działalności rolniczej. Z biegiem lat gorzelnia wchodziła w skład ówczesnego PGR. Zmiany nastąpiły dopiero w 2007 roku, kiedy właścicielem gorzelni został Ryszard Kraciuk.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.