Marcin Kruk zwycięzcą World Class Poland 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).


Marcin Kruk o krok od wygranej był już w ubiegłym roku, gdy zajął drugą lokatę, a teraz wywalczył tytuł polskiego Barmana Roku i bilet na globalne zawody w Berlinie, gdzie zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami z całego świata.
– Swoją przygodę za barem zacząłem ponad dziewięć lat temu i szczerze mówiąc nie sądziłem, że tak się ona potoczy. Chyba każdy z nas, barmanów słyszał kiedyś w swoim życiu, że „to fajna praca tymczasowa”, ale w finale World Class znalazło się dwunastu uzdolnionych i niezwykle pracowitych ludzi, którzy naprawdę kochają to, co robią. To najbardziej kompleksowy konkurs barmański, jaki znam, testuje niemal wszystkie umiejętności barmanów i aby myśleć o zwycięstwie, trzeba po prostu tym żyć. Globalny finał jest ogromnym wyzwaniem, ale z bagażem doświadczeń z krajowych eliminacji w tym i poprzednim roku, zrobię co w mojej mocy, by jak najlepiej reprezentować Polskę w Berlinie – powiedział Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018.
Marcin Kruk będzie czwartym w historii reprezentantem Polski w globalnych zawodach World Class Competition. Wcześniej z tytułem Barmana Roku w międzynarodowym konkursie udział wzięli: Janusz Lemiesz (zwycięzca World Class Poland 2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.