Wizyta w Agancsos

Winnica z regionu Villány, w mieście o tej nazwie, będącej sercem winnych upraw, mają swoja piwnicę, restauracje i pensjonat. To firma rodzinna, założona w 1990 roku, prowadzona przez pana Zoltána Kovácsa i jego żonę, Eve. Uprawiają winogrona szczepów: Olaszrizling, Portugieser, Kékfrankos (w innych regionach znane jako Blaufränkisch), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Pinot Noir. Firma oferuje też znakomite destylaty z własnych winogron Agancsos Cabernet Törkölypálinka, w wersji czystej oraz z macerowanymi kawałkami owoców – Ágyas Cabernet Törkölypálinka. Obydwa destylowane są w pobliskiej gorzelni Magyarbólyi, obydwie mają 44%. Na ogół nie lubię pálinek typu ágyas, ta jest jednak wyśmienita, słodka, delikatna i aromatyczna, w nosie wyczujemy suszone morele i rodzynki.

Czytaj więcej

Degustacja warzywnych destylatów firmy Brill

Węgierska firma Brill, którą już kilkakrotnie tu opisywałem, ma niezwykła kolekcję warzywnych destylatów, na którą składają się: seler, pomidor, szparagi, buraki ćwikłowe, marchew, czosnek niedźwiedzi i dynia. Są to destylaty rocznikowe, miałem różne roczniki, od 2009 do 2012, o różnej mocy – od 34 do 46%. Przed wrażeniami z degustacji napiszę jeszcze kilka słów o technologii produkcji. Otóż nie są to alkohole wydestylowane bezpośrednio z warzyw, podobnie jak to się często robi np. z maliną, alkohol jest redestylowany po okresie maceracji. Najpierw warzywa są zanurzane w spirytusie, jak to się robi z owocowymi nalewkami, potem destylowane w małych aparatach kolumnowych, w niewielkich partiach, ze starannym zachowaniem cech aromatycznych i smakowych typowych dla warzywa. Dodam jednocześnie, że nie znam żadnego innego producenta, który miałby tak bogatą ofertę alkoholi warzywnych. Próbowałem wcześniej np. destylatów z czosnku, dyni, buraków czy nawet pieczarek, ale w tym przypadku mamy do czynienia z prawdziwym warzywniakiem. Długo zwlekałem z tą degustacją, mając świadomość, że będzie ona przeżyciem niezwykłym.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek firmy Márton és Lányai

Marton és Lányai, czyli Marton i córki, od nazwiska właściciela. Destylarnia mieści się w małej wiosce Györköny, na południe do Budapesztu, i miałem okazje w tym roku u nich gościć, na miejscu próbować wielu rarytasów, a niektóre wziąłem do domu. Robią świetny winiak, mają własne piwnice pełne beczek, produkują ponad 30 różnych destylatów owocowych. Moim zdaniem to jedne z najlepszych węgierskich pálinek, bardzo aromatyczne, zachowują smak owocu.

Czytaj więcej

Kolejna degustacja węgierskich destylatów firmy Brill

To moje nie pierwsze i nie ostatnie spotkanie z firmą Brill, małą, ale bardzo kreatywną destylarnią z wioski Harc, niedaleko Szekszárd. Słyną z destylatów z winogron i wytłoków winogron oraz z eksperymentów z destylowaniem warzyw. Tym razem jednak usiadłem do bardziej „madziarskiej” części ich oferty, czyli tradycyjnych węgierskich owocowych pálinek, wspartych destylatem z maceratem ostrej czerwonej papryki.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek Villányi

Będąc w tym roku w miejscowości Villány na Węgrzech miałem sposobność spróbowania wielu lokalnych pálinek, które wypalane są w pobliskiej destylarni Magyarbólyi. Na miejscu spróbowałem m.in. destylatów Magyarbólyi Villány z winogron: Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Olaszrizling, a także z wytłoków (o mocy 43% i 50%), a także z: czereśni, moreli, brzoskwini, wiśni i gruszki williamsa. Do Polski przywiozłem jeszcze pięć pálinek Magyarbólyi Villány i właśnie zasiadłem do ich degustacji.

Czytaj więcej

Degustacja węgierskich destylatów z wytłoków winogron firmy Brill

Mała gorzelnia Brill w wiosce Harc produkuje jedne z najlepszych pálinek z winogron i wytłoków, m.in. szczepów: kadarka, orsai oliver, sauvignon blanc, cabernet franc, chardonnay, bianca, merlot czy muscat. Wszystkie dojrzewają w dębowych beczkach, umieszczonych w piwnicy pod destylarnią. Destylują też wina z lokalnych winnic z regionu Szekszárd, m.in. dla tak znanych winnic jak Bodri czy Bock. Wszystko robione jest ręcznie, a wyrazem uznania jakości alkoholi firmy Brill jest ponad 150 medali. Ich znakomity destylat z winogron szczepu orsai oliver został uhonorowany tytułem najlepszej na palinki z winogron 2010 roku. Właścicielami firmy są Edit Krizl i Atilla Naggy, który odpowiada za destylację.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Agárdi

Firma Agárdi to producent wysokiej klasy pálinek, a też wódek, likierów, brandy. Firma działa od 2002 roku w miejscowości Agárd, na przedmieściach, blisko zjazdu z autostrady. Ich owocowe destylaty cechuje wyrazisty aromat, są jednymi z najlepszych na Węgrzech. Firma dysponuje dwoma nowoczesnymi niemieckimi miedzianymi aparatami do destylacji ciągłej, ma spory dział fermentacji z uwagi na bardzo szeroki asortyment. Na miejscu działa sklepik, jest sala konferencyjna, możliwe jest zwiedzanie zakładu i degustacja wszystkich wyrobów.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek firmy Savanya

Firmę pana Gézy Savanya odwiedziłem pod koniec maja tego roku. Mają trzy destylarnie, odwiedziłem tą w Sióagárd i z niej pochodzą degustowane owocowe destylaty. Destylowane są w pięciopałkowej kolumnie połączonej z miedzianym kotłem. Zasiadłem do degustacji ośmiu destylatów, pięć to efekt bezpośredniej destylacji z owoców: czereśni, wiśni, śliwek, moreli i gruszek, drugie to alkohole typu ágyas pálinka, do naturalnego owocowego destylatu dodawane są owoce i po okresie maceracji następuje redestylacja, pozwala to uzyskać bardziej intensywne aromaty.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi firmy Schiszler

Firmę Schiszler założył Péter Schiszler, jest to nieduży, nowoczesny zakład produkujący wina, wody mineralne oraz owocowe alkohole – pálinki. Firma działa w miejscowości Soltvadkert, dysponuje miedzianym aparatem do destylacji o pojemności 500 l oraz kolumną do drugiej destylacji, o pojemności 300 l i czterech półkach. Oferta obejmuje destylaty z: winogron szczepów irsai olivér i cserszeg, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, śliwek, jabłek malin, jeżyn, gruszek odmiany kieffer i gruszek williamsa, czarnej porzeczki, pigwy, wytłoków winogron, czarnego bzu, tarniny, jarzębiny, derenia, a także ananasa. Jabłkowica i śliwowica dostępne są w wersjach starzonych w beczkach, a większość produkowanych destylatów oferowanych jest w dwóch wersjach: 42% i 62%.

Czytaj więcej

Banánpárlat

moda na destylowane banany dotarła i na Węgry, czego efektem jest Banánpárlat (nazwa pálinka zarezerwowana jest dla wyrobów z owoców rosnących na Węgrzech). Podobnie jak banonowe destylaty z Austrii czy Niemiec, ma smak zielonych owoców i taki też aromat, jest słodka i zdecydownaie bananowa. Banan jest prosty w destylacji i zachowuje aromat owocu, należy zatem spodziewać się, że liczba tego typu trunków będzie w Europie wzrastać. Jako pierwsza na Węgrzech Banánpárlat zaoferowała firma Agárdi i jest to produkt w 100% z bananów, o mocy 40%.

Borókapárlat

bardzo rzadki alkohol węgierski, powstający z destylatu owocowego (winogronowego, jabłkowego, morelowego czy śliwkowego), do którego dodawane są jagody jałowca – zwykle czerwone, zwykle także gałęzie, dzięki czemu uzyskuje się bardzo żywiczny, leśny smak. Nie można tego porównywać do ginu czy choćby słowackiej borovički, bliższe są serbska klekovača, a zwłaszcza serbski brinjevec. Moc – 40% lub więcej. Najwybitniejszym przedstawicielem jest według mnie Borókapárlat firmy Márton és Lányai.

Wizyta w destylarni Brill

Mała gorzelnia Brill w wiosce Harc produkuje jedne z najbardziej niezwykłych alkoholi na Węgrzech. W ich ofercie są destylaty z… warzyw: marchwi, czosnku, dyni, selera, szparagów, pomidorów czy buraków. Firma powstała w 1990 roku, jednak mocne alkohole destylują od 1999. Wszystko robione jest ręcznie, a wyrazem uznania jakości alkoholi firmy Brill jest ponad 150 medali. Ich znakomity destylat z winogron szczepu orsai oliver został uhonorowany tytułem najlepszej na palinki z winogron 2010 roku. Zakład dysponuje małą kolumną destylacyjną na 200 l i drugą, automatycznie sterowaną, na 600 l. Cały proces produkcyjny odbywa się w trzech pomieszczeniach, są tu plastikowe kontenery do fermentacji i stalowe cysterny do zestawiania i mieszania alkoholi. Specjalizują się w destylatach z lokalnych winogron, robią naprawdę piękne, aromatyczne palinki np. z winogron: kadarka, orsai oliver, sauvignon blanc, merlot czy muscat. Wszystkie dojrzewają w dębowych beczkach, umieszczonych w piwnicy pod destylarnią. Destylują też wina z lokalnych winnic z regionu Szekszárd, m.in. dla tak znanych winnic jak Bodri czy Bock. Część produkcji stanowią ágyas pálinka, czyli z dodatkiem macerowanych w butelce owoców, ale tre są według mnie najmniej udane.

Czytaj więcej

Odwiedziny w Dunai Hajós Pálinkafőző

Nieopodal małego miasteczka Dunaújváros na prawym brzegu Dunaju, niedaleko autostrady M6 z Budapesztu do Szekszard, a konkretnie w wiosce Dunavecse, mieści się mała destylarnia palinek Dunai Hajós Pálinkafőző. Firma powstała w 2007 roku, jej właścicielem jest pan János Szita. Zainstalowano tu nowe miedziane aparaty do dwukrotnej destylacji, jeden czteropółkowy, drugi jednopółkowy. Na miejscu odbywa się fermentacja oraz pełen proces od przygotowania owoców po butelkowanie. Wszystko jest ręcznie robione, na małą skalę. Młoda firma już ma kilka medali, m.in. za: Törköly Pálinka, Barack Pálinka, Alma Pálinka, Birs Pálinka czy Cseresznye Pálinka. Produkowane są tu destylaty z: wiśni, czarnego bzu, jeżyn, gruszek Williamsa, śliwek, winogron i wytłoków winogron, czereśni, moreli, jabłek, pigwy i inne. Na miejscu można kupić wyrobów pana Jánosa Szita. Niestety, właściciel nie zgodził się żebym sfotografował jego maszyny do destylacji, dokumentacja zdjęciowa z wizyty jest zatem nader skromna.
Z Dunavecse pojechałem do Izsák, gdzie firma Ecker urządziła muzeum palinki w starej gorzelni z 1920 roku. Niestety, nadłożyłem drogi nadaremno – aktualnie muzeum jest nieczynne i prawdopodobnie pozostanie zamknięte do końca lata, gdyż właściciel zajął się swoją stadniną koni.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Marton és Lányai

W małej wiosce Györköny, na południe do Budapesztu, na drodze do Szekszar, swoją siedzibę ma firma Vitalis – są tu: destylarnia, piwnice, w których dojrzewają winiaki i sklep firmowy. Produkują tu m.in. linię świetnych palinek Marton és Lányai, czyli Marton i córki, od nazwiska właściciela, oraz winiak Bardin. W 2012 roku przejęli destylarnię i markę palinek Matheus, którą też mają w ofercie. Wspaniały jest winiak, miałem okazję próbować prosto z beczki pierwszego rocznika, produkcja 1994 rok. Bardzo wyrazisty, w nosie dużo wanilii i dębu, w ustach stary dąb, ale też nuty apteczne i żywiczne, a jednocześnie całość słodka, potężna. Oferowana wersja butelkowana to XO, złożona m.in. z destylatów z tej beczki.

Czytaj więcej

Pajor

marka pálinek, a jednocześnie nazwa destylarni z Kecskemet. Destylaty są bardzo aromatyczne i dość mocne (50%), destylowane z 12 węgierskich owoców, m.in.: śliwek, gruszek, moreli, jabłek, malin, pigwy itd., są też odmiany starzone w dębowych beczkach, a także z dodatkiem miodu. Destylarnia oferuje też wiele innych alkoholi, m.in. bittery, słodkie likiery, vermouth, ale też wiele owocowych pálinek oferowanych pod innymi markami, w tym linię produktów dla sieci Tesco.

Czytaj więcej