Spirits TV: Historia marki Port Puck

Przy samym porcie i Marinie w Pucku powstała destylarnia Port Puck. Sprzęt do destylacji zainstalowano w grudniu 2023 roku, zrobiony na zamówienie w niemieckiej firmie Adrian Edelbrände GmbH (Adolf Adrian Grossheubach). Jest tu miedziany zbiornik o pojemności 300 l z hełmem, kosz na botaniki, dwie kolumny po cztery półki, deflegmator, katalizator, dwie chłodnice. Destylarnia połączona jest z barem, taras widokowy wychodzi na Zatokę Pucką. Twórcą konceptu i osobą odpowiedzialną za produkcję jest Grzegorz Zasada. W sierpniu 2024 roku wprowadzili do sprzedaży pierwsze produkty: rum biały i ciemny, okowitę z pszenicy Portowa oraz bierbrand z własnego piwa. Produkty te dostały złote i srebrne medale w konkursie Warsaw Spirits Competition 2024. Ponieważ do tego samego właściciela należy browar w centrum Pucka, destylarnia korzysta z kadzi zaciernej i fermentatorów browaru. W planie są: okowita kukurydziana, gin, okowity owocowe, smakowe wódki. Jest już też gotowy zacier na whisky.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.