W regionie Tacoronte, blisko lotniska Aeropuerto Norte, mieści się największy na Teneryfie zakład produkcji win, a także niewielka destylarnia. Firma Bodegas Tenerife Insulares powstała w 1992 roku, to kooperatywa, skupiająca 660 winiarzy głównie z regionu Tacoronte-Acentejo. Mają kadzie fermentacyjne umożliwiające produkcję 17 tys. hl wina. Podstawowa etykieta Viña Norte to regionalne wina z kanaryjskich odmian winogron listán blanco, listán negro i negramoll. Wyższa półka to linia win Brezal. Mają też znakomite wina wzmacniane pod markami Humboldt i El Ancón, tylko z lokalnych szczepów listan blanco i listan negro, pierwsze z regionu Tacoronte-Acentejo, drugie z Ycoden Daute Isora, wszystkie bardzo długo starzone w beczkach i w butelkach (przykładowo aktualnie w ofercie jest rocznik 1997 dla słodkiego wina białego). Mają też bardzo ciekawy wermut, do którego wykorzystują lokalne odmiany piołunu artemisia canariensis z Teneryfy.
Firma dysponuje niewielką destylarnią Destilería Insular, która pracuje tylko co kilka sezonów, w miarę potrzeb, przez większość czasu stoi zamknięta. Destylarnia została uruchomiona w 2003 roku, wprowadzono wówczas markę Fayal. Powstaje tu znakomity destylat z wytłoczyn winogronowych – orujo, a także likiery ziołowy i z miodem kasztanowym. Część destylatów z wytłoczyn dojrzewa w beczkach. W planach jest destylacja także innych owoców oraz destylacja usługowa dla winiarzy, którzy współpracują z Bodegas Tenerife Insulares.










El Ancón Blanco Dulce (16,5%)
Z regionu Ycoden Daute Isora winogrona listán blanco. 18 miesięcy w beczkach. Aromat orzechów, śliwek. W smaku cierpkość i słodycz, dużo śliwek, w finiszu dużo nut utlenienia.
26/26/26/8=85

Humboldt Blanco Dolce 1997 (19%)
Z regionu Tacoronte-Asentejo winogrona listan blanco. Aromat drożdżowy, utleniony. W ustach oleiste, dużo śliwek, orzechy włoskie, lekka słoność.
26/26,5/26,5/8=86

Humboldt Tinto Dulce 2001 (19%)
Z regionu Tacoronte-Asentejo winogrona listan negro. Osiem lat w beczkach, potem dojrzewa w butelkach. W aromacie śliwki, wiśnie, orzechy, utlenienie. W ustach czarna porzeczmka, liście czarnej porzeczki, taniczność i słodycz. Soczyste.
26,5/27,5/27,5/8,5=89

Vermut Humboldt (18,5%)
Artemisia canariensis z Teneryfy, cytryna, cynamon – wszystko to wyczuwalne w delikatnym aromacie. W smaku bardzo dużo piołunu, rumianek, goździki, sporo cukru. Czuć dobre wino, bardzo dużo rumianku w finiszu.
27/26/26/7,5=86,5

Fayal Aguardente Orujo (40%)
Aromat zielonego jabłuszka, aromatycznych winogron, muskatu, delikatna i przyjemna nuta drożdżowa. W smaku wędzony ser i zielone jabłuszko. Finisz nieco mdły i gorzkawy – jabłko i pestki jabłka, cytrusowość, kwiatowość, drożdże.
26/26/23/7=82

Fayal Licor de Hierbas (24%)
W aromacie słodka mięta, rumianek, szałwia, herbatka koperkowa. W ustach lekki, apteczny – rumianek, sosna, mięta, eukaliptus. W finiszu syrop piniowy.
24/24/24/7=79