Na przedmieściach Lapoutroie znajduje się destylarnia G. Miclo. Pięknie położona, w dolinie, w sercu regionu Pays Welche, u podnóża Wogezów. To duży producent, marka powstała w 1962 roku, firmę stworzył Gilbert Miclo. W 1978 roku zbudowano nową destylarnię i leżakownię przy drodze łączącej Colmar z Paryżem. Jest tu też centrum dla zwiedzających. Mają dwie pary masywnych alembików (po 1500 i 1200 l) w których destylują zarówno owoce, jak i jęczmień na whisky – robią od 2011 markę Welche’s Whisky. Mają 30 kadzi fermentacyjnych, do fermentacji używają hodowanych przez siebie drożdży. Firmą zarządza trzecie pokolenie rodziny Miclo. W ostatnich latach zainwestowali, przejmując w Gaskonii Armagnac Veuve J. Goudoulin oraz piwnice armaniaku Saint-Christeau w Gers. Owocowe eau-de-vie ukazują się w trzech seriach: Tradition, Grande Réserve i Coeur de Chauffe. W ofercie są też m.in.: liczne likiery, wódka, giny, seria owocowych wódek Shot. Welche’s Whisky single malt ukazuje się w czterech podstawowych wersjach: torfowa i nietorfowa, w obu przypadkach leżakowane w beczkach po burgundzie oraz w beczkach po sauternes, a do tego edycje single cask. Bardzo ciekawie smakuje ich 2012 Single Cask #8 z 2012 roku z mocą 48,3%, która spędziła w beczkach po winie pinot noir i osiem lat w beczce po własnej śliwowicy Eau-de-Vie Vieille Prune Grande Reserve. Whisky jest bardzo owocowa, słodka, z wyraźnie zaznaczonym aromatem i smakiem śliwek.















