Wizyta w Loel

Firma powstała w 1943 roku jako kooperatywa winogradników. W 1996 roku rozpoczęli destylację, robiąc zivania. Od 2002 roku Loel jest częścią grupy Laiko, jednego z największych producentów na rynku cypryjskim, robiącym m.in.: kawy, soki, artykuły cukiernicze, wina, mocne alkohole. Obecnie skupują winogrona, ale mają też własne winnice w okolicach Limassol i Pafos.

W zakładzie mają 12 fermentatorów po 100 tys. l. Plus cztery po 90 tys. l z wewnętrznymi mieszadłami do czerwonych winogron. Obecnie Loel ma90% rynku destylatu zivania. Mają sześć kolumn destylacyjnych po 5000 l. Roczna produkcja to ok. 500 tys. l zivania z mocą 50%. Destylują do ok. 50%, a butelkują z mocą 45%. Rocznie przerabiają na destylat 5 mln winogron, głównie czerwonego szczepu mavro. Destylacja trwa 24-26 godzin.
Produkują wina stołowe oraz słodką commandaria pod marką Alasia.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.