Firma powstała w 1943 roku jako kooperatywa winogradników. W 1996 roku rozpoczęli destylację, robiąc zivania. Od 2002 roku Loel jest częścią grupy Laiko, jednego z największych producentów na rynku cypryjskim, robiącym m.in.: kawy, soki, artykuły cukiernicze, wina, mocne alkohole. Obecnie skupują winogrona, ale mają też własne winnice w okolicach Limassol i Pafos.
W zakładzie mają 12 fermentatorów po 100 tys. l. Plus cztery po 90 tys. l z wewnętrznymi mieszadłami do czerwonych winogron. Obecnie Loel ma90% rynku destylatu zivania. Mają sześć kolumn destylacyjnych po 5000 l. Roczna produkcja to ok. 500 tys. l zivania z mocą 50%. Destylują do ok. 50%, a butelkują z mocą 45%. Rocznie przerabiają na destylat 5 mln winogron, głównie czerwonego szczepu mavro. Destylacja trwa 24-26 godzin.
Produkują wina stołowe oraz słodką commandaria pod marką Alasia.