Przy samym porcie i Marinie w Pucku powstała destylarnia Port Puck. Sprzęt do destylacji zainstalowano w grudniu 2023 roku, zrobiony na zamówienie w niemieckiej firmie Adrian Edelbrände GmbH (Adolf Adrian Grossheubach). Jest tu miedziany zbiornik o pojemności 300 l z hełmem, kosz na botaniki, dwie kolumny po cztery półki, deflegmator, katalizator, dwie chłodnice. Destylarnia połączona jest z barem, taras widokowy wychodzi na Zatokę Pucką.
Twórcą konceptu i osobą odpowiedzialną za produkcję jest Grzegorz Zasada. W sierpniu 2024 roku wprowadzili do sprzedaży pierwsze produkty: rum biały i ciemny, okowitę z pszenicy Portowa oraz bierbrand z własnego piwa. Produkty te dostały złote i srebrne medale w konkursie Warsaw Spirits Competition 2024.
Ponieważ do tego samego właściciela należy browar w centrum Pucka, destylarnia korzysta z kadzi zaciernej i fermentatorów browaru. W planie są: okowita kukurydziana, gin, okowity owocowe, smakowe wódki. Jest już też gotowy zacier na whisky.
– Od początku myślałem o produkcji mocnych alkoholi, ale łatwiej było uruchomić browar. Dało mi to podstawę wiedzy o zacieraniu, fermentacji, kontroli jakości, teraz bardzo przydatne przy robieniu destylatów. Dbamy o jakość na każdym etapie produkcji. Kupujemy tylko ekologiczne składniki od sprawdzonych gospodarzy – opowiada Grzegorz Zasada.