Winnica położona jest w samym sercu Ténarèze, na obrzeżach miasta Montreal. Posiadłość została założona w 1884 roku przez Valériena Morlana, ale część budynków jest starsza, szczególnie średniowieczna baszta z XIII wieku, jedna z trzech w okolicy. Należy od pokoleń do rodziny Morlan/Brocardo, jednak w latach 1996-2016 nie destylowano, dopiero gdy dorósł Rémi Brocardo ponownie alkohol popłynął z własnej przewoźnej kolumny. Do 1995 roku rodzice Rémi robili wina i sprzedawali eau-de-vie negocjantom. Obecnie wszystkie winogrona idą na armaniak, który od 2018 roku butelkowany jest pod własną marką Lassalle Baqué Armagnac, ok. 2000 butelek rocznie. Jego starsze roczniki, m.in. z lat 60, pochodzą z kilku beczek, które jego rodzice przez lata trzymali w piwnicy. Winnice obejmowały 8 ha, ostatnio powiększono areał do 15 ha w promieniu do jednego kilometra od posiadłości. Gleba jest bardzo typowa dla Ténarèze, gliniasto-wapienna. Nasadzenia to ugni blanc, baco i colombard, zbiór odbywa się na początku września, przed osiągnięciem dojrzałości przez grona, by wino do destylacji miało niższy poziom alkoholu i wysoką kwasowość. We własnej piwnicy leżakuje ok. 7 tys. l eau-de-vie, beczki są mocno wypalone o pojemności 400-420 l, wykonane przez Gillesa Bartholomo i Tonnellerie de l’Adour. Po około roku trunek jest przelewany do starych beczek. Oprócz vintage butelkują własne kupaże – VSOP i 25-letnie XO.
Korzystając z własnego przewoźnego aparatu kolumnowego Rémi Brocardo świadczy także usługi destylacji dla ok. 30 innych winiarzy w okolicy.