Odwiedziliśmy Winnice Jaworek i ich destylarnię. Ulokowane blisko Wrocławia, założone w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek, są jedną z pierwszych i największych winnic w Polsce. Destylarnia wyposażona jest w aparat Kote ze zbiornikiem 150 l i czteropółkową kolumną. Odbierają ok. 50 l z mocą 80-82%. W 2022 roku zaczęli po raz pierwszy destylować wina i wytłoczyny. Destylowane są wina białe i czerwone. Testują kilka różnych beczek – po pinocie, po winie miodowym, głównie po swoich winach, są też na potrzeby destylatów nowe beczki z francuskiego dębu po 225 l.
W 2024 roku zadebiutowała Okowita Winna o mocy 43%. Ma zapach delikatny, lekko maślany, śliwki, gruszki, czereśnie. W smaku przyjemna cierpkość – kwaśne jabłka, kwaśne morele, śliwki. Finisz długi i przyjemnie lekki, owocowy, kwaskowo-taniczny, dużo kwaskowych jabłek.
Od 2015 roku „Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska” rekomenduje produkty Jaworek na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w całej Polsce. Winnice należą do Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego – Smaki Dolnego Śląska promującego tradycyjne produkty oraz kulinaria regionu. Winorośl uprawiana jest w dwóch parcelach, Miękinia 15 ha – od zachodu osłonięta drzewostanem rezerwatu przyrody Zabór oraz w Wińsko 3,5 ha – zachodnia część Wzgórz Trzebnickich. Historycznie na obszarze 24 ha testowanych było ponad 30 odmian winorośli sprowadzonych m.in. z: Niemiec, Austrii i Francji.
Wina Jaworek produkowane są z ręcznie zbieranych oraz selekcjonowanych owoców. Uprawiane są m.in. szczepy takie jak: solaris, riesling, regent, pinot noir, chardonnay, cabernet cortis, zweigelt, pinot gris, monarch, gewürztraminer, muscat ottonel i inne. Miejsce przerobu i produkcji wina z owoców pochodzących z Winnic Jaworek usytuowane jest w starym odrestaurowanym poniemieckim folwarku, oddalonym od winnic o ok. 500 m.
W zabytkowym budynku powstałym w 1903 roku na potrzeby winiarni na początku 2001 roku przeprowadzono nową aranżację wnętrza w skład której wchodzą: leżakownia, pomieszczenie do fermentacji i rozlewania wina wydzielona dla potrzeb produkcyjnych, a także sala degustacyjna, patio degustacyjne i piwniczka do przechowywania win.