Domaine de Rimaillo

Rodzina Morel pochodzi ze Szwajcarii, z kantonu Vaux niedaleko Lozanny. W 1931 roku Albert Morel osiedlił się w Gaskonii w Château de La Pouche. Odgałęzieniem rodu jest rodzina Larrieu, właściciele Domaine Rimaillo, którzy od 1956 roku zajmują się wytwarzaniem armaniaków z własnej winnicy. Mają zaledwie 4 ha w Urgosse, niedaleko Nogaro, wyłącznie grona baco. Ziemia jest piaszczysta (boulbenes) i bogata w żelazo. Ich krewni Morelowie, z którymi blisko współpracują, mają obecnie aż 380 ha ziemi, z czego 150 ha winnic. Laurent Morel osobiście wybiera dęby do budowy dużych kadzi, w których armaniak będzie dojrzewał przez 40 lat lub dłużej. Destylują w kolumnie do 53%. Najstarszy ich armaniak jest z 1942 roku. Piwnice Morelów znajdują się w rodzinnej posiadłości w Lagraulet-du-Gers, natomiast Larrieu prowadzą też szkółkę winorośli w Aire sur Adour. Część kolekcji ich armaniaków należy do Darroze, kilka roczników do Bordeneuve – obaj bottlerzy butelkują je jako Domaine de Rimaillo, natomiast Morelowie swoje armaniaki butelkują pod marką Château de La Pouche.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.