HDM Hauts De Montrouge

Duża spółdzielnia winiarska, z własną destylarnią i piwnicami w Nogaro. Powstała w 1963 roku, zrzesza obecnie 52 małych winiarzy. Łącznie HDM reprezentuje ponad 1100 ha winnic na piaszczystym podłożu w okolicy Nogaro. Większość produkcji to wina côtes de Gascogne: sauvignon blanc, chardonnay, colombard, gros i petit manseng, ale też na niewielką skalę szczepy czerwone: merlot, tannat i cabernet sauvignon. Produkcja HDM: armaniak, floc de Gascogne, wina czerwone, różowe i białe. Armaniak destylują w trzech potężnych aparatach kolumnowych, głównie z odmiany colombard. Są czwartym co do wielkości producentem w regionie Bas-Armagnac (ok. 1000 hl czystego alkoholu rocznie). Należą do nich marki: Lafontan (dedykowane do supermarketów młode armaniaki), historyczna marka De Montal jako produkt eksportowy oraz wprowadzona w 2021 roku linia Hauts de Montrouge. Butelkują też Armagnac Blanche. W piwnicach leżakuje ponad 550 beczek oraz 20 kadzi, w tym ogromne po 7200 l. Można ich odwiedzać.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.