Paweł Gąsiorek: Dobre klimaty

Nowe wydanie felietonów Pawła Gąsiorka z „Czasu Wina”. Tom zawiera 69 felietonów, drukowanych w latach 2010-2020. Kończą go smutne teksty poświęcone trudnej sytuacji branży winiarskiej w okresie pandemii Covid, ale w całym zbiorze więcej jest radości niż smutku, zupełnie jak w tryskającej witalnością książce Romaina Rollanda „Colas Breugnon”.

„Dobre klimaty” to opowieści o winie, o ludziach, o miejscach, o kulturze stołu, a w tle o gospodarce, polityce, technologiach. Świat zmienia się szybciej, niż dobre wina zdążą dojrzeć, ale Paweł Gąsiorek jest w centrum wydarzeń. A że autor jest w centrum świata winiarskiego od lat, to tym lepiej widzi, jak zmieniają się trendy, ale i winiarskiej umiejętności. „Kiedy pierwszy raz spróbowałem vinho verde, zastanawiałem się, czy płyn, który mam w kieliszku, jest naprawdę produktem spożywczym czy raczej odrdzewiaczem służącym do odkręcania śrub. Ale to było dawno temu, w połowie lat dziewięćdziesiątych poprzedniego stulecia…”. Dzisiaj świat jest inny, a i autora gusta ewoluowały. Wciąż pozostaje admiratorem win słodkich, mógłby zostać polskim ambasadorem rivesaltes, wciąż wielbi pinot noir, ale – jak sam wyznaje – coraz częściej, coraz chętniej sięga po wina białe. Kto poznał świat najlepszych win czerwonych, ten w świecie win białych na pewno znajdzie dobre ścieżki – instruuje autor.
To nie są felietony pisane przez niezależnego obserwatora, lecz w zaangażowanego całym sercem pasjonatę. Dobrze się to czyta, często z zadumą nad czasem bliskim, ale przecież już całkiem minionym.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.