Dimino Mytilinis

(Ούζο Δίμηνο Μυτιλήνης) niezwykłe ouzo produkowane przez destylarnię Eva z wioski Miltini na Wyspie Lesbos. Armat delikatny i korzenny, niemal nie czuć anyżu. Przez dwa miesiące trwa maceracja składników: anyż, koper, imbir, skórki cytrusów, różne lokalne zioła z Lesbos. Destylacja w małym miedzianym alembiku. Producent nie dodaje cukru, dzięki czemu trunek ma głęboki, korzenno-ziołowy smak.

Grecka Panorama

W dniach 2-3 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się duża prezentacja Grecji. To kolejna Grecka Panorama w Warszawie. Tradycyjnie imprezę zdominowały biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Były oliwki, kapary, miody, oliwy, przyprawy, chałwa i inne słodkości, ale przede wszystkim w tym roku zaprezentowała się wyjątkowo duża grupa producentów win i mocnych alkoholi. Do spróbowania było tradycyjne raki z Krety, czyli destylat z wytłoczyn winogron, m.in. takich producentów jak Poti czy Nostimon Kritsa. Było też rakomelo, czyli raki z dodatkiem tymiankowego miodu od Poti, firma prezentowała również swoje miody i wina. Dość duży był wybór tsipouro, kolejnego greckiego specjału z wytłoczyn winogron, z kilku regionów i z różnych szczepów, m.in. z: muszkatu aleksandryjskiego, cabernet sauvignon, ale też z lokalnych odmian jak: skiadopoulo, augustiatis, katsakulias czy debina. Powstające przy okazji produkcji win, oferowane przez winiarzy. W Warszawie można było spróbować także win z tych lokalnych szczepów. Były tsipouro od takich producentów jak: A. Karoni, Eudoksia Vinery czy Zoinos Vinery z marką Zita. Duże wrażenie zrobiło starzone przez rok w greckim dębie tsipouro Raging River z winiarni Eudoksia, o waniliowym aromacie, przypominającym bardziej whisky niż destylat z wytłoczyn winogron. Oczywiście było także ouzo – z rodzinnych destylarni A. Karoni i Roumpou oraz rozmaite likiery, jak anyżowo-kawowy (marki Mediterrane i Sifonios), kumkwatowy (Vassilakis), wiśniowy i cynamonowy (Roumpou) czy typowy dla Rodos likier z kolendrą – Koriantolino. Były wina musujące i piwa. Greccy producenci szukali w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

Epta 7

(επτα 7) marka uozo z winiarni i destylarni Thrace S.A. (Θράκη). Firma powstała w 1977 roku w Komotini, nie wiadomo dlaczego na butelce ouzo jest data 1893. Alkohol dwukrotnie destylowano w alembiku. Aromatu nadają dwie odmiany anyżu – gwiaździsty i biedrzeniec, do tego żywica mastyksu czy kolendra. Trunek jest wyjątkowy, czuć intensywny, orzeźwiający smak anyżu, prawie jak we francuskich pastisach.

Patrino

eksportowa marka ouzo, produkowana przez firmę B.G. Spiliopoulos, jednego z największych greckich wytwórców win i mocnych alkoholi, na rynku od 1895 roku. W nosie sam anyż, w smaku bardzo delikatne, słodkie, przyjemnie anyżowe i mleczne na języku. Moc – 38%.

D’Artemis

firma rozpoczęła działalność w 1892 roku jako sklep specjalizujący się w ouzo i innych napitkach. Założył go w centrum Atem Othon Panagiotakis, wkrótce też sam zaczął destylować ouzo. Na butelkach widnieje data 1892, ale tak naprawdę nowa firma, która odwołuje się do historii Panagiotakisa, powstała w 1977 roku, założona przez Vlassisa Filippopoulosa i początkowo działająca pod marką Panagiotaki. Dziś D’Artemis produkuje dwa rodzaje ouzo (o mocy 46% i 40%), a także likiery: Mastic, Kerasma oraz kolekcję 15 likierów barowych do koktajli.

Czytaj więcej

Bolanachi

producent mocnych alkoholi z Egiptu, ma w ofercie pełen asortyment na potrzeby hoteli i turystycznych restauracji – od wódki, przez gin, ouzo, whisky, rum, brandy. To tanie, nieskiej klasy trunki, głównie dla wycieczek typu all inclusive, właściwie wyłącznie do orzeźwiających długich drinków. Nazwy tych trunków to: Volga Vodka, Marinos Ouzo, Aloha Rum, Sombrero, Oxford Dry Gin, Normandy Brandy oraz Highland Whisky Red. Poza ouzo i ginem wszystko jest tak naprawdę niepijane. Whisky, sądząc po landrynkowym smaku, raczej z melasy niż z jęczmienia.

Czytaj więcej

Kkoullas

firma z Limassol, Cypru – Petros Kkoullas & Sons. Produkują cenione na wyspie słodkie likierowe wino Commandaria, a także anyżkowy alkohol zivania, lokalną mieszaną whisky, ouzo czy tanią czystą wódkę kiepskiej jakości.

Helenas

ouzo produkowane przez firmę Cavino z Aigion, znana głównie z produkcji win, działającą od 1958 roku. Poza winami mają w ofercie winogronowe tsipouro pod marką Romios oraz kilka rodzajów ouzo, w tym bardzo anyżowe, słodkie i delikatne Helanas. Moc – 37,5%. Marka dobrze znana na rynku niemieckim i czeskim dzięki dystrybucji Berentzena.

Balezaf

prywatna etiopska destylarnia z zakładem w stolicy, Addis Abebie. Balezaf Alcohol And Liquors Factory butelkuje ok. 30 tys. l alkohole dziennie, oferta obejmuje m.in.: ouzo, gin oraz likiery: miętowy, ananasowy i cytrynowy.

Desta

etiopska destylarnia Desta Alcohol And Liquors Factory (DALF) z miasta Mekelle. Działa jako firma prywatna od 2000 roku, założycielem był Degemu Tamrat, który prowadził niewielką destylarnię i bar, a obecnie udziałowcami spółki są inwestorzy z Chin. Jako jedna z trzech firm w Etiopii mają koncesję na produkcję etanolu z melasy na potrzeby rynku paliwowego. Butelkują też denaturat oraz szeroką gamę wódek i likierów: gin, ouzo, zebib (anyżowy alkohol podobny do tureckiego raki), winiaki pod nazwami Cognac i Brandy, Aperitive na bazie ziół i wina oraz likiery: ziołowy Fernit, miętowy Supermint, cytrynowy i ananasowy. Są to wszystko tanie i niskiej jakości trunki.

Czytaj więcej

National Alcohol and Liquor Factory

(NALF) duża destylarnia z Addis Abeby, spółka akcyjna z udziałem państwa, czołowy producent legalnego alkoholu w Etiopii (gdzie dominuje bimbrownictwo). Ich oferta to spirytus techniczny i denaturat, a także szeroka gama własnych likierów i wódek: Baro’s Dry Gin (41%, numer jeden w Etiopii), Ouzo (41%), Double Ouzo (43%), ziołowy Fernet (37%), aperitif Bitter (15%) oraz mocniejszy Aperetif (32%), z winogron Cognac (37%) i Brandy (41%), anyżowy Pernod (45%), słodkie likiery: Coffee (30%), Lemon (30%), Pineapple (30%), Orange (30%) i mocno mentolowy Supermint (24%).

Czytaj więcej

10 Deka

marka greckich alkoholi. 10 Deka Raki to tsikoudii, brandy z wytłoków winogron z wyspy Kreta, produkowana przez firmę Apostagmata Kritis z Chersonissos. Wyjątkowo dobra, łagodna, lekko kwiatowa, przypomina bułgarskie muskatove rakije. Klarowna, moc – 40%. 10 Deka Ouzo ma mocno anyżowy aromat. W ustach delikatne, słodkie, moc – 37,5%.

Czytaj więcej

Tsantali

grecka rodzinna gorzelnia, założona w 1890 roku, znana m.in. z marki Ouzo Olympic. Firmę założył Evangelos Tsantalis i początkowo działała ona głównie jako producent win i właściciel upraw winorośli. Gorzelnią otwarto w Salonikach w 1945 roku. Obecnie dysponują winnicami w wielu regionach Grecji, w tym także na Wyspie Athos. Mają szeroki wybór win, a także mocne alkohole: ouzo i dwa rodzaje tsipouro Makedoniko i Agioritiko.

Czytaj więcej

Katsaros

rodzinna grecka firma założona w 1856 roku przez Nikolaosa Katsarosa, ojca ouzo. Początkowo produkował brandy z wytłoków winogron – tsipouro, znane jako Apostagma os uso Tyrnaboy, czyli destylowane w Tirnavou, antycznym mieście znanym z rozległych winnic. Podobno to on pierwszy zaczął eksperymentować z dodawaniem do alkoholu anyżku i opracował recepturę ouzo. Dziś Ouzo Tirnavou reklamowane jest jako „najstarsze ouzo świata”. Do 1965 roku była to lokalna firma, z czasem jednak rozpoczęła eksport i obecnie jej trunki dostępne są w wielu krajach, w tym w Australii, Chinach, Japonii, USA czy Kanadzie. Poza ouzo wciąż produkowane jest Tsipouro Tirnavou, wedle pierwotnej receptury. Ponadto produkuje tradycyjną brandy z winogron (także pod marką Tirnavou), a także likiery różany i bananowy.

Czytaj więcej

Adolo

(Άδολο) marka najlepszego greckiego ouzo destylowanego w Plomari według tradycyjnej receptury Isidorosa Arvanitisa. W smaku łagodne, z aromatami owoców, z nienarzucającą się nutą anyżu, z dodatkiem mastiki i kopru, trzykrotnie destylowane, o mocy 42%.

Czytaj więcej

Pilavas

znana grecka rodzinna gorzelnia, która istnieje od 1940 roku. W Patras mają nowoczesny zakład, który umożliwia wypuszczanie 6000 butelek w ciągu godziny. Ich najbardziej znany produkt to ouzo Pilavas, butelkowane na ponad 20 sposobów. Jest to łagodne ouzo o silnym posmaku anyżku. Robia także m.in. marki ouzo: Straus, Varkaki i Esmeralda, poza tym: typowy grecki likier ziołowy Tentura, brandy z wytłoków winogron – Tsipouro Pilavas, brandy winogronową Pericles oraz kilka rodzajów likierów owocowych.

Czytaj więcej