Epta 7

(επτα 7) marka uozo z winiarni i destylarni Thrace S.A. (Θράκη). Firma powstała w 1977 roku w Komotini, nie wiadomo dlaczego na butelce ouzo jest data 1893. Alkohol dwukrotnie destylowano w alembiku. Aromatu nadają dwie odmiany anyżu – gwiaździsty i biedrzeniec, do tego żywica mastyksu czy kolendra. Trunek jest wyjątkowy, czuć intensywny, orzeźwiający smak anyżu, prawie jak we francuskich pastisach.

Patrino

eksportowa marka ouzo, produkowana przez firmę B.G. Spiliopoulos, jednego z największych greckich wytwórców win i mocnych alkoholi, na rynku od 1895 roku. W nosie sam anyż, w smaku bardzo delikatne, słodkie, przyjemnie anyżowe i mleczne na języku. Moc – 38%.

D’Artemis

firma rozpoczęła działalność w 1892 roku jako sklep specjalizujący się w ouzo i innych napitkach. Założył go w centrum Atem Othon Panagiotakis, wkrótce też sam zaczął destylować ouzo. Na butelkach widnieje data 1892, ale tak naprawdę nowa firma, która odwołuje się do historii Panagiotakisa, powstała w 1977 roku, założona przez Vlassisa Filippopoulosa i początkowo działająca pod marką Panagiotaki. Dziś D’Artemis produkuje dwa rodzaje ouzo (o mocy 46% i 40%), a także likiery: Mastic, Kerasma oraz kolekcję 15 likierów barowych do koktajli.

Czytaj więcej

Bolanachi

producent mocnych alkoholi z Egiptu, ma w ofercie pełen asortyment na potrzeby hoteli i turystycznych restauracji – od wódki, przez gin, ouzo, whisky, rum, brandy. To tanie, nieskiej klasy trunki, głównie dla wycieczek typu all inclusive, właściwie wyłącznie do orzeźwiających długich drinków. Nazwy tych trunków to: Volga Vodka, Marinos Ouzo, Aloha Rum, Sombrero, Oxford Dry Gin, Normandy Brandy oraz Highland Whisky Red. Poza ouzo i ginem wszystko jest tak naprawdę niepijane. Whisky, sądząc po landrynkowym smaku, raczej z melasy niż z jęczmienia.

Czytaj więcej

Helenas

ouzo produkowane przez firmę Cavino z Aigion, znana głównie z produkcji win, działającą od 1958 roku. Poza winami mają w ofercie winogronowe tsipouro pod marką Romios oraz kilka rodzajów ouzo, w tym bardzo anyżowe, słodkie i delikatne Helanas. Moc – 37,5%. Marka dobrze znana na rynku niemieckim i czeskim dzięki dystrybucji Berentzena.

Desta

etiopska destylarnia Desta Alcohol And Liquors Factory (DALF) z miasta Mekelle. Działa jako firma prywatna od 2000 roku, założycielem był Degemu Tamrat, który prowadził niewielką destylarnię i bar, a obecnie udziałowcami spółki są inwestorzy z Chin. Jako jedna z trzech firm w Etiopii mają koncesję na produkcję etanolu z melasy na potrzeby rynku paliwowego. Butelkują też denaturat oraz szeroką gamę wódek i likierów: gin, ouzo, zebib (anyżowy alkohol podobny do tureckiego raki), winiaki pod nazwami Cognac i Brandy, Aperitive na bazie ziół i wina oraz likiery: ziołowy Fernit, miętowy Supermint, cytrynowy i ananasowy. Są to wszystko tanie i niskiej jakości trunki.

Czytaj więcej

National Alcohol and Liquor Factory

(NALF) duża destylarnia z Addis Abeby, spółka akcyjna z udziałem państwa, czołowy producent legalnego alkoholu w Etiopii (gdzie dominuje bimbrownictwo). Ich oferta to spirytus techniczny i denaturat, a także szeroka gama własnych likierów i wódek: Baro’s Dry Gin (41%, numer jeden w Etiopii), Ouzo (41%), Double Ouzo (43%), ziołowy Fernet (37%), aperitif Bitter (15%) oraz mocniejszy Aperetif (32%), z winogron Cognac (37%) i Brandy (41%), anyżowy Pernod (45%), słodkie likiery: Coffee (30%), Lemon (30%), Pineapple (30%), Orange (30%) i mocno mentolowy Supermint (24%).

Czytaj więcej

Tsantali

grecka rodzinna gorzelnia, założona w 1890 roku, znana m.in. z marki Ouzo Olympic. Firmę założył Evangelos Tsantalis i początkowo działała ona głównie jako producent win i właściciel upraw winorośli. Gorzelnią otwarto w Salonikach w 1945 roku. Obecnie dysponują winnicami w wielu regionach Grecji, w tym także na Wyspie Athos. Mają szeroki wybór win, a także mocne alkohole: ouzo i dwa rodzaje tsipouro Makedoniko i Agioritiko.

Czytaj więcej

Katsaros

rodzinna grecka firma założona w 1856 roku przez Nikolaosa Katsarosa, ojca ouzo. Początkowo produkował brandy z wytłoków winogron – tsipouro, znane jako Apostagma os uso Tyrnaboy, czyli destylowane w Tirnavou, antycznym mieście znanym z rozległych winnic. Podobno to on pierwszy zaczął eksperymentować z dodawaniem do alkoholu anyżku i opracował recepturę ouzo. Dziś Ouzo Tirnavou reklamowane jest jako „najstarsze ouzo świata”. Do 1965 roku była to lokalna firma, z czasem jednak rozpoczęła eksport i obecnie jej trunki dostępne są w wielu krajach, w tym w Australii, Chinach, Japonii, USA czy Kanadzie. Poza ouzo wciąż produkowane jest Tsipouro Tirnavou, wedle pierwotnej receptury. Ponadto produkuje tradycyjną brandy z winogron (także pod marką Tirnavou), a także likiery różany i bananowy.

Czytaj więcej

Pilavas

znana grecka rodzinna gorzelnia, która istnieje od 1940 roku. W Patras mają nowoczesny zakład, który umożliwia wypuszczanie 6000 butelek w ciągu godziny. Ich najbardziej znany produkt to ouzo Pilavas, butelkowane na ponad 20 sposobów. Jest to łagodne ouzo o silnym posmaku anyżku. Robia także m.in. marki ouzo: Straus, Varkaki i Esmeralda, poza tym: typowy grecki likier ziołowy Tentura, brandy z wytłoków winogron – Tsipouro Pilavas, brandy winogronową Pericles oraz kilka rodzajów likierów owocowych.

Czytaj więcej

Ouzo

(ούζο) grecka wódka najczęściej robiona ze zboża z dodatkiem anyżu oraz innych ziół: kardamonu, kolendry, kwiatu limetki, kopru włoskiego, arcydzięglu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, rumianku, czasami mastiki oraz anyżu gwiazdkowego. Trunek produkowany od końca XIX wieku i popularny w całej Grecji, najczęściej rozcieńczany zimną wodą – wówczas staje się mlecznobiały i łagodny w smaku. Wedle norm Unii Europejskiej jest to produkt zastrzeżony dla Grecji oraz greckiej części Cypru. Zawartość alkoholu to 37,5-48%. Dopuszczalna zawartość cukru to 50 g na litr. Uzyskiwane najczęściej w wyniku maceracji anyżku i ziół, a następnie poddaniu ich ponownej destylacji. Najpodlejsze gatunki robione są poprzez dodanie do zbożowego alkoholu olejków anyżowych. Produkowany zarówno przez wielkie firmy, jak i destylowany prywatnie, wiele restauracji czy ouzerii (barów alkoholowych) podaje własne ouzo w karafkach lub bardzo rozpowszechnionych butelkach o pojemności 0,2 l. Największą marką pod względem sprzedaży jest Ouzo Tirnavou produkowane od 1850 roku przez firmę Katsarou, natomiast do najlepszych zaliczane jest Ouzo 12 firmy Kaloyiannis. Inne znane to m.in.: Alexander, Aphrodite, Barbayannis, Giokarinis, Mini, Naousa, Nostalgia, Olympic, Pilavas, Plomari, Sans Rival, Tsantali czy Tsilili. Pokrewne alkohole to m.in. anisette czy pastis.

Czytaj więcej