Izsák Pálinkamúzeum

Muzeum mieści się w dawnej gorzelni, w której produkowano palinki. Destylarnia powstała w 1922 roku i pracowała nieprzerwanie przez prawie 80 lat.Muzeum ma bogatą ekspozycję związaną z narodowym trunkiem Węgrów. Są tu zabytkowe urządzenia związane z gorzelnictwem, stare dokumenty, rachunki, butelki (nie tylko puste), etykiety. Przy muzeum funkcjonuje winiarnia, w której można skosztować wina, piwa lub wzmocnić się palinką. Jest też sklep z pamiątkami.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Panyolai

Ładnie położona, pomiędzy trzema rzekami we, wsi Panyola, firma Panyoalai specjalizuje się w produkcji owocowych okowit. Rozpoczynali działalność w 2002 roku, jako inicjatywa trójki przyjaciół ze studiów. Miejsce ma jednak znacznie dłuższe tradycje, już w pierwszej połowie XX wieku region słynął z palinek, znany jest też owoców. Podczas komunizmu działała tu mała destylarnia. Obecnie są w pierwszej piątce największych producentów palinki. Przetwarzają ponad dziesięć różnych gatunków owoców i mają ok. czterdzieści różnych produktów, w tym palinki z miodem, z macerowanymi owocami – agyas czy linię luksusowych białych palinek Elixír lub mocnych (50-52%) palinek pod marką SQ. Jest też starzona śliwowica z beczek zrobionych z drzewa modrzewiowego.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek Széphalmi Nyelvforgató

Széphalmi Nyelvforgató to marka bio pálinek, należąca do Jenő Susztrik. W ramach kooperatywy sadowników wykorzystywane są owoce z kilkunastu hektarów bio upraw w regionach: Sátoraljaújhely (winogrona, brzoskwinie, pigwy), Széphalom i Alsóregmec (w obu tych regionach uprawia się dwie odmiany gruszek, wiśnie i śliwki). Owoce przetwarza gorzelnia Pálháza Szalontai w ramach współpracy regionalnej.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Zsindelyes

Destylarnia Zsindelyes powstała w 1984, jest własnością dwóch rodzin z wioski o nazwie Zsindelyes. Zaczynali od opalanego węglem kotła o pojemności 487 l i małej kolumienki na 328 l. Byli czwartą legalną rodzinną destylarnią palinki na Węgrzech. Dziś zajmują pierwsze miejsce na rynku palinki pod względem wielkości produkcji i trzecie miejsce pod względem dostępności w restauracjach. Mają trzy urządzenia do destylacji, jedną do dwukrotnej destylacji, jedną do jednokrotnej destylacji i jedną łączącą destylację dwukrotną i jednokrotną. Większość produkcji to efekt dwukrotnej destylacji, to daje dłuższy finisz i lepsze aromaty, więcej ciała. Owoce są z różnych regionów Węgier, ale 80% z okolic destylarni, miejsce słynie z owoców – zwłaszcza jabłek, śliwek i wiśni. Najwięcej medali zdobyła ich palinka z lokalnych odmian wiśni – meggy palinka. Fermentacja odbywa się w stalowych cysternach, jej czas się zmienia w zależności od owoców, wykorzystywane są też różne drożdże i różne enzymy. Po destylacji palinka ma ok. 78-80%. Dodają wody by obniżyć moc do 40-45%, a najmocniejsze mają po 50%. Po destylacji na ok. 3 miesiące palinka trafia do stalowych tanków, a wybrane (jabłko, śliwka, morela) do beczek na minimum 6 miesięcy, niektóre nawet 5 lat. Używają beczek dębowych z węgierskiego dębu, modrzewiowych, wiśniowych, jabłkowych i ze śliwy. To są małe beczki po 50 l. Łącznie leżakuje blisko 10 tys. l alkoholu.

Czytaj więcej

Festiwal palinki

W dniach 28-30 kwietnia w Budapeszcie odbył się Festiwal palinki – w samym centrum Peszteńskiej części miasta – Park Varoshaza. Wśród wystawców były destylarnie: Alexander Pálinka, Békési Pálinkaház, Birkás Pálinka, Cornus Pálinkaház, Cruxx, Csalló Pálinka Manufakture, Gusto Pálinka, Gyulai Pálinka Manufaktura, Harmatrázó Pálinkaház, Keve Manufakture, Márton és Lányai, Nobilis Pálinka, Pálinkashop, Panyolai Pálinkák, Rézangyal. Oprócz wybornych alkoholi można było spróbować salami czy szynki z mangalicy, były grillowane mięsa, kiełbasy, golonki, császármorzsa – naleśniki z nadzieniem morelowym w czekoladowym sosie, vitézkürtös – ciasto sekler. Dla miłośników wina przygotowano specjalnie WineBar. Pogoda dopisała. Zabawa do pierwszej w nocy.

Czytaj więcej

Palinka Festival w Budapeszcie

W dniach 28-30 kwietnia w Budapeszcie odbędzie się Palinka Festival. Festiwal znajduje się w samym centrum Peszteńskiej części miasta – Park Varoshaza. Wśród wystawców są następujące firmy: Alexander Pálinka, Békési Pálinkaház, Birkás Pálinka, Cornus Pálinkaház, Cruxx, Csalló Pálinka Manufakture, Gusto Pálinka, Gyulai Pálinka Manufaktura, Harmatrázó Pálinkaház, Keve Manufakture, Márton és Lányai, Nobilis Pálinka, Pálinkashop, Panyolai Pálinkák. Oprócz wybornych alkoholi będzie można spróbować salami czy szynki z mangalicy, grillowane mięsa, kiełbasy, golonki, császármorzsa – naleśniki z nadzieniem morelowym w czekoladowym sosie, vitézkürtös – ciasto sekler. Dla miłośników wina przygotowano specjalnie WineBar. Czynne do pierwszej w nocy.

Stara gorzelnia w Nagydorog

Nagydorog to mała miejscowość w powiecie Tolna na Węgrzech. W czasach rzymskich ziemie te należały do prowincji Pannonia. Począwszy od XVII wieku okolice znane były z upraw tytoniu. Około 1900 roku powstała w miejscowości nawet fabryka papierosów, a także zakład fermentacji i destylarnia, która w niezłym stanie zachowała się do dziś. Obecnie zamknięta, niszczeje.

Czytaj więcej

Spotkanie z Zwack Sándor Nemes

Zwack Sándor Nemes Pálinka to linia najbardziej luksusowych destylatów owocowych słynnej wytwórni Zwack. Robione z owoców z regionu Kecskemét, oferowane w limitowanych seriach, rocznikowe, średnio trzykrotnie droższe od innych pálinek. Do trzech z nich zasiadłem nad Balatonem w Siófok, w eleganckim barze Beach Garden. Dwie inne kupiłem podczas wizyty w zakładzie Zwacka w Budapeszcie, opiszę tu wszystkie.

Czytaj więcej

Degustacja 895 Hunnium

895 Hunnium to marka węgierskich owocowych pálinek. Młoda rodzinna firma założona w 2008 roku, szybko zdobyła uznanie i liczne medale za swoje wyroby, m.in. w 2011 roku tytuł najlepszego destylatu Grand Prix Węgier. Cechuje je rzeczywiście najwyższa jakość, są bardzo aromatyczne, zachowują cechy owoców. Podstawowa linia owocowych destylatów obejmuje: śliwę (Szilvapálinka), wiśnie (Meggypálinka), morele (Barackpálinka), gruszki (Körtepálinka), maliny (Málnapálinka), pigwy (Birspálinka) i winogrona (Szőlőpálinka). Wszystkie mają po 40%. Poza tym wytwarzają likiery na bazie miodu i destylatu o mocy 35%: Mézes barack likőr, Mézes málna likőr, Mézes meggy likőr. Nie próbowałem tylko wiśniowej i winogronowej. Pozostałe pálinki opisuje poniżej, a miałem okazję degustować je nad Balatonem, w Siófok, w barze Ramirez.

Czytaj więcej

Degustacja destylatów Pannonhalmi

Pannonhalmi Pálinkárium to ceniony producent węgierskich wódek owocowych, szczególnie pálinek z wytłoków winogronowych (törkölypálinka). Działają na rynku od 1917 roku, od 2007 roku należą do Gyori Likőrgyár. Podczas licznych podróży po Węgrzech miałem okazje próbować wiele ich wyrobów, na ogół ich poziom jest bardzo wysoki. Tę degustację odbyłem w Peczu w małej restauracyjce Bellagio w centrum miasta, będąc samotnym gościem, w towarzystwie dwóch uroczych kelnerek.

Czytaj więcej

Spiritus Primus – degustacja destylatów owocowych z Węgier

Niewielka destylarnia z Kecskemét robi aromatyczne pálinki w dwóch liniach produktowych: 07 (sześć rodzajów pálinek i sześć likierów z dodatkiem miodu) oraz Spiritus Primus (siedem rodzajów pálinek ze specjalnych szczepów lokalnie rosnących owoców oraz dziewięć z owoców powszechnie dostępnych). Miałem przyjemność wcześniej już kosztować kilku ich wyrobów, podziwiam promocję płodów regionalnego sadownictwa, bo każdy przedestylowany owoc ma swoje geograficzne wskazanie.

Czytaj więcej

Wizyta w Agancsos

Winnica z regionu Villány, w mieście o tej nazwie, będącej sercem winnych upraw, mają swoja piwnicę, restauracje i pensjonat. To firma rodzinna, założona w 1990 roku, prowadzona przez pana Zoltána Kovácsa i jego żonę, Eve. Uprawiają winogrona szczepów: Olaszrizling, Portugieser, Kékfrankos (w innych regionach znane jako Blaufränkisch), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Pinot Noir. Firma oferuje też znakomite destylaty z własnych winogron Agancsos Cabernet Törkölypálinka, w wersji czystej oraz z macerowanymi kawałkami owoców – Ágyas Cabernet Törkölypálinka. Obydwa destylowane są w pobliskiej gorzelni Magyarbólyi, obydwie mają 44%. Na ogół nie lubię pálinek typu ágyas, ta jest jednak wyśmienita, słodka, delikatna i aromatyczna, w nosie wyczujemy suszone morele i rodzynki.

Czytaj więcej

Degustacja warzywnych destylatów firmy Brill

Węgierska firma Brill, którą już kilkakrotnie tu opisywałem, ma niezwykła kolekcję warzywnych destylatów, na którą składają się: seler, pomidor, szparagi, buraki ćwikłowe, marchew, czosnek niedźwiedzi i dynia. Są to destylaty rocznikowe, miałem różne roczniki, od 2009 do 2012, o różnej mocy – od 34 do 46%. Przed wrażeniami z degustacji napiszę jeszcze kilka słów o technologii produkcji. Otóż nie są to alkohole wydestylowane bezpośrednio z warzyw, podobnie jak to się często robi np. z maliną, alkohol jest redestylowany po okresie maceracji. Najpierw warzywa są zanurzane w spirytusie, jak to się robi z owocowymi nalewkami, potem destylowane w małych aparatach kolumnowych, w niewielkich partiach, ze starannym zachowaniem cech aromatycznych i smakowych typowych dla warzywa. Dodam jednocześnie, że nie znam żadnego innego producenta, który miałby tak bogatą ofertę alkoholi warzywnych. Próbowałem wcześniej np. destylatów z czosnku, dyni, buraków czy nawet pieczarek, ale w tym przypadku mamy do czynienia z prawdziwym warzywniakiem. Długo zwlekałem z tą degustacją, mając świadomość, że będzie ona przeżyciem niezwykłym.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek firmy Márton és Lányai

Marton és Lányai, czyli Marton i córki, od nazwiska właściciela. Destylarnia mieści się w małej wiosce Györköny, na południe do Budapesztu, i miałem okazje w tym roku u nich gościć, na miejscu próbować wielu rarytasów, a niektóre wziąłem do domu. Robią świetny winiak, mają własne piwnice pełne beczek, produkują ponad 30 różnych destylatów owocowych. Moim zdaniem to jedne z najlepszych węgierskich pálinek, bardzo aromatyczne, zachowują smak owocu.

Czytaj więcej

Kolejna degustacja węgierskich destylatów firmy Brill

To moje nie pierwsze i nie ostatnie spotkanie z firmą Brill, małą, ale bardzo kreatywną destylarnią z wioski Harc, niedaleko Szekszárd. Słyną z destylatów z winogron i wytłoków winogron oraz z eksperymentów z destylowaniem warzyw. Tym razem jednak usiadłem do bardziej „madziarskiej” części ich oferty, czyli tradycyjnych węgierskich owocowych pálinek, wspartych destylatem z maceratem ostrej czerwonej papryki.

Czytaj więcej

Degustacja pálinek Villányi

Będąc w tym roku w miejscowości Villány na Węgrzech miałem sposobność spróbowania wielu lokalnych pálinek, które wypalane są w pobliskiej destylarni Magyarbólyi. Na miejscu spróbowałem m.in. destylatów Magyarbólyi Villány z winogron: Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Olaszrizling, a także z wytłoków (o mocy 43% i 50%), a także z: czereśni, moreli, brzoskwini, wiśni i gruszki williamsa. Do Polski przywiozłem jeszcze pięć pálinek Magyarbólyi Villány i właśnie zasiadłem do ich degustacji.

Czytaj więcej