Destylarnia Rochinha ulokowana jest dolinie Paraiba, blisko głównej drogi między Rio de Janeiro a Sao Paulo. Pięknie położona, nad stawem, wśród palm. Mają 5 ha upraw trzciny, trzy odmiany. Destylarnia znajduje się na terenie posiadłości z 1716 roku, była tu plantacja trzciny i uprawy kawy. W 1902 roku powstała obecna destylarnia. Są tu dwie pary alembików po 1200 l, odbierają ze średnią mocą 50%. Jest też kolumna do produkcji bioetanolu, kolumna do destylowania wody oraz kilka zestawów alembików do produkcji ginu. Wyciśnięty sok z trzciny ma 20-22 brix, do fermentacji idzie z obniżoną zawartością cukru do 18 brix. Fermentacja trwa 24-48 godzin, uzyskuje się 6-8% alkoholu. Używają beczek z dębu francuskiego, ale najpierw wszystkie cachaça rok spędzają w kadziach 20-30 tys. l z drewna tapinua. Produkują 30-40 tys. l cachaça rocznie, ale mają możliwość robienia nawet do 300 tys. l.
– Są trzy najważniejsze czynniki, które wpływają na styl cachaça: typ wykorzystywanych drożdży, my od ponad stu lat mamy własne, dalej czas fermentacji, żeby nie doprowadzić do utlenienia, a także czas destylacji i odbiór serca, odbieramy w zakresie temperatur 92-94 stopnie, ale pierwszy etap to lekkie ogrzewanie przefermentowanego soku, w temperaturze ok. 65 stopni, to zwiększa aromatyczność, ale też przyspiesza proces zasadniczej destylacji, stąd pracujemy na dwóch połączonych alembikach. Jak zrobisz złą białą cachaça, to żadne beczki jej nie pomogą – mówi Antonio Fontes Rocha, mistrz destylacji.
Międzynarodowe sukcesy marki Rochinha zaczęły się już w latach 70. XX wieku, kiedy za destylacje odpowiadał Joano Eleno de Carvalho. Wspaniała jest wciąż dostępna cachaça z tamtych czasów – Rochinha Safra 1978. Ich nowa biała cachaça robiona jest z organicznych upraw trzciny cukrowej.
Rochinha Cachaça Organico (41%)
Zapach zielonych bananów, trawy, tytoniu. Smak cierpki – tytoń, orzechy. Finisz pikantny i wytrawny. Rozgrzewający, pozostaje posmak orzechów i bananów.
28,5/27,5/27,5/8=91,5
Rochinha Cachaça Single Barrel 5 Anos (41%)
Leżakuje w beczkach z drewna cerejeira po 2000 l, a ostatnie trzy lata w beczkach po 200 l z francuskiego dębu. Zapach słodki, ziołowy, korzenny, sandałowiec. W smaku bardzo dużo słodkich poziomek, truskawek, ale też granat, liczi. W finiszu granat, pestki granata, nuta orzechów i oleistość nasion.
28/29/29/9=95
Rochinha Cachaça Safra 1978 (38%)
Wydestylowano jeszcze w latach 70. przez Joano Eleno de Carvalho. Leżakowała ponad 25 lat we francuskim dębie. Zapach pełen rodzynek, fig, słodkich śliwek, ale też bananów. Smak słodki, nieco kwaskowy, lekki tytoń, combucha, cytrusy. Finisz pełen gałki muszkatołowej, tropikalne drewno, imbir, tytoń, skóra, sporo garbników i duża wytrawność.
29/29/28/9,5=95,5