W miejscowości Tejina, blisko oceanu, znajduje się duży zakład, to najstarszy i największy producent rumu na Teneryfie, należy do nich m.in. marka Guajiro – tanie barowe rumy i różne koktajle na bazie rumu – miodowe i owocowe. Robią także m.in. rum Aguere, popularny likier bananowy Cobana i rum miodowy Cocal, na lokalny rynek wódki czy giny. Firma powstała w 1948 roku, założyli ją: Alfredo Martín Reyes, José Rodríguez Tascón i firma Hijos de Juan Rodríguez S.A. W tamtych czasach wokół były plantacje trzciny cukrowej, obecnie nie ma nic. Destylarnia była zasilana wielką maszyną parową, która wciąż tu jest. Aktualnie wieża destylacyjna i pomieszczenia produkcyjne są w remoncie. Z czasem firma się rozrosła, inwestując także na Gran Canaria w produkcję rumu Arehucas i tworząc Cooperativa Canaria de Aguardientes y Licores, znane jako COCAL.
Współcześnie w Tejina już nie destyluje się trzcinowego rumy, jedynie zestawia i butelkuje rumy sprowadzane z Ameryki Południowej. Są to proste koktajlowe rumy w stylu Bacardi. Najnowszy w ofercie jest rum Guajiro dziesięcioletni.




