Pindorama to w języku lokalnych Indian po protu Brazylia. Zabudowania z destylarnią usadowione są na ogromnym terenie – 100 ha – Fazenda das Palmas. Jest tu niezwykła aleja z wielkimi starymi ozdobnymi palmami. Posiadłość jest z przełomu XVIII i XIX wieku – wewnątrz zabytkowe meble, obrazy, pamiątki, m.in. buty w jakich grał w piłkę Pelé. Jest bar, jest basen, jest nawet własna kaplica na wzgórzu. Po terenie kierowca obwozi melexem. Zatrudniony przez właścicieli barman robi genialne owocowe koktajle na cachaça.
Kiedyś były tu uprawy kawy, powstała też jedna z pierwszych destylarni w regionie, która działała na początku XIX wieku, robiąc trunek głównie dla pracujących przy zbiorach kawy.
Obecna destylarnia powstała w 2013 roku. Mają 5 ha plantacji trzciny cukrowej, uprawy prowadzonej organicznie, dookoła otoczonej lasem. Maszyna parowa do zasilania młyna tnącego i wyciskającego trzcinę zrobiona jest ze starej lokomotywy. Do fermentacji używają swoich drożdży, które reprodukują. Fermentacja trwa dobę. Cukru w trzcinie jest bardzo dużo, jest 20-24 brix, obniżają przed fermentacją do 15 brix. Brazylijski alembik o pojemności 1000 l jest wyposażony w niewielką miedzianą kolumnę z dwoma półkami. Alembik połączony jest z miedzianym kondensatorem. Z 1000 l wsadu zaledwie wychodzi 120-150 l serca o średniej mocy 45%. Resztę destylują jeszcze raz do 70% i używają do produkcji środków czyszczących. Nie wypalają beczek z drewna balsamo i amburany, poza tym używają bardzo starych 200 l beczek z amerykańskiego dębu. Produkują rocznie 25 tys. l cachaça. Świetna jest zwłaszcza ta z drewna balsamo, bardzo żywiczna.
Pindorama Prata (40%)
Do jej zestawienia wykorzystano trzy lata w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Zapach słodki – banany, papaja, śliwki, gruszki, dużo miodu. Smak bardzo, bardzo słodki, dużo miodu, banany, powidła śliwkowe, syrop bananowy. Delikatna. Finisz słodki – miód, banany, syrop, jest też lekko gorzkawa nuta propolisowa.
27,5/26/26/8=87,5
Pindorama Balsamo (43%)
Rok w beczkach po 700 l z drewna balsamo. Nuty optujących owoców, zwłaszcza śliwek, stara biblioteka, sadza, goździki. W smaku igliwie, jałowiec, żywica. Finisz nadal żywiczny, ale słodki – słodycz porzeczki, poziomki, ale też igliwie, jałowiec.
26,5/28,5/29/9=93
Pindorama Amburana (43%)
Rok w beczkach po 700 l z drewna amburana. Zapach bardzo słodki, miodowy, w tle cynamon. Smak dość pikantny, sporo cynamonu, gałka muszkatołowa, śliwki gorycz tataraku. Finisz dość pieprzny, jałowcowy, pikantny.
26/26/26/7=85
Pindorama Carvalho Single Barrel 05 (38%)
Po sześciu latach w amerykańskim dębie straciła moc z 45% do 38%. Bardzo przyjemny zapach lasu – jagód, igliwia, w tle banany. Smak słodki – banany i wanilia, w finiszu jeszcze miód, syrop, śliwki.
28,5/26/26/8=88,5