Winnica powstała w 1825 roku, a teraz już dziewiąte pokolenie rodziny Herodotou zajmuje się winiarstwem. Obecny zakład powstał w 1986 roku. Mają winnice na wzgórzach Aramis. Robią commandaria, ale też jako jedni z nielicznych na świecie niebieskie wino pod marką Mediterranean Blu. To dobre wina, zrobione ze szczepu xinisteri, z dodatkiem 1% soku z winogron alicante i mataro, co wpłynęło na kolor – cztery lata trwały próby stworzenia tego wina. Rocznie produkują ok. 200 tys. butelek win. Swoje zivania destylują w prostym alembiku 500 l do 56% i do 45%, destylacja trwa sześć godzin, alembik jest opalany drewnem. Biała zivania Linos ma zapach ziół, rumianku, koszonej trawy. Na miejscu można spróbować nie butelkowanej oficjalnie zivania leżakowanej w beczkach po commandaria, ta ma zapach słodki: rodzynki, miód, morele i daktyle.