Wizyta w Old Bushmills

Bushmills to niewielkie nadmorskie miasteczko w Północnej Irlandii, w Hrabstwie Antrim, nad rzeką Bush, której zawdzięcza nazwę. W pobliżu nie brakuje atrakcji, jest plaża Runkerry, są wspaniałe klify, ruiny zamków, w tym obok miasteczka malownicza ruina na zwietrzałych skałach Dunluce Castle z XVI wieku, są słynne bazaltowe formacje skalne znane jako Grobla Giganta – Giant’s Causeway. Przede wszystkim jednak w tym małym miasteczku, liczącym około półtora tysiąca mieszkańców, jest najstarsza wciąż działająca destylarnia na świecie i drugi najstarszy (po kopalni soli w Wieliczce) nieprzerwanie pracujący zakład przemysłowy, czyli Old Bushmills Distillery. Ruch turystyczny jest u przez cały rok, to największa atrakcja Irlandii związana z Irish whiskey.

Według oficjalnych źródeł jakimi chwali się właściciel, destylarnia powstała w 1608 roku, a założył ją sir Thomas Phillips. Dziś ten zabytek przemysłowy, ale i architektoniczny, jest tak wielką atrakcją turystyczną Irlandii Północnej, że widnieje nawet na banknotach. Centrum dla turystów rocznie odwiedza ponad 120 tys. ludzi. Od 2015 roku właścicielem jest grupa Proximo o meksykańskich korzeniach, producent słynnej tequili Jose Cuervo . Wcześniej destylarnia i marka należały do Diageo, które odkupiło je w 2005 roku za 200 mln funtów od grupy Pernod Ricard. W latach 1973-1998 Old Bushmills Distillery wchodziła w skład Irish Distillers Group, razem z gorzelniami z Irlandii, z Midleton. Jeszcze wcześniej należała do prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona.
Korzystają z podziemnych ujęć wody, która sączy się przez wulkaniczne, bazaltowe skały i jest bardziej twarda, bardziej mineralna niż gdziekolwiek indziej. Poza słodowaniem cały proces produkcji whiskey słodowej odbywa się na miejscu, od przyjęcia ziarna, przez mielenie, zacieranie, fermentację i potrójną destylację, aż po butelkowanie. Co jednak ważne – dotyczy to wyłącznie whiskey single malt. W przeciwieństwie do wielu irlandzkich destylarni whiskey, w Old Bushmills przerabiają na whiskey tylko słodowany jęczmień. Słód biorą z Cork, a whiskey typu grain robiona z kukurydzy pochodzi z zaprzyjaźnionej destylarni Midleton i jest wykorzystywana do takich kupaży jak Bushmills Original i mocno nacechowany beczkami po sherry Black Bush.
Wielka kadź zacierna ma pojemność 48 tys. l. Zacieranie trwa ok. 5 godzin. Fermentacja odbywa się w dziesięciu stalowych tankach po 60 tys. l każdy. Destylacja jest trzykrotna, mają cztery alembiki do pierwszej destylacji oraz po trzy do drugiej i trzeciej. Konstrukcja tych aparatów jest zupełnie inna niż w Szkocji, deflegmatory są oddzielone, same alembiki przypominają kształtem te ze Szkocji, ale całość to skomplikowany system miedzianych rur i kondensujących dodatkowych małych kolumn. Po pierwszej destylacji alkohol ma 25%, po drugiej – ponad 70%, po trzeciej – ponad 80%, ale do beczek trafia z mocą 63%, dodawana jest woda z własnego źródła. Używają beczek po: bourbonie, sherry oloroso, porto i maderze oraz innych ciekawych do eksperymentalnych edycji znanych jako Bushmills Causeway Collection (tu np. beczki po tequili czy śliwkowej brandy).
Mają własny zakład bednarski (jako jedna z dwóch destylarni w Irlandii). Jest tu także bardzo nowoczesna, częściowo zrobotyzowana linia do butelkowania o dużej wydajności, przekraczającej własne potrzeby, więc butelkują też dla innych irlandzkich producentów, m.in. dla Jamesona.
Podstawowa oferta to wspomniane dwie whiskey blendowane Bushmills Original i Black Bush oraz single malts: 10-, 12-, 16- i 21-letnie, przy czym 12YO oferowana jest wyłącznie w destylarni (całkowicie z beczek po sherry). Są też specjalne edycje dla stref wolnocłowych (np. Bushmills Sherry Cask Steamship Collection czy wcześniej Bushmills 1608), bardzo limitowane edycje cask strength i również limitowane Bushmills Causeway Collection.
W maju 2023 roku firma Proximo otworzyła drugą destylarnię, ulokowaną na tyłach Old Bushmills, którą nazwano Causeway Distillery. Inwestycja kosztowała 37 mln funtów. Nowa destylarnia zwiększa zdolność produkcyjną Bushmills z 5 mln do 11 mln l etanolu rocznie, przy jednoczesnym zachowaniu dokładnego charakteru whisky pierwotnego miejsca. Wielkość i kształt alembików to wierne kopie urządzeń z Old Bushmills. Nowa destylarnia zużywa jednak o 30% mniej energii i o 10% mniej surowców. W 100% korzysta z odnawialnych źródeł energii. Planuje się, że powstający tu alkohol zostanie wykorzystany wyłącznie do produkcji whiskey Bushmills, a nie samodzielnej marki.
Polskim wyłącznym importerem whiskey Bushmills jest United Beverages. Polski rynek jest obecnie największym odbiorcą irlandzkiej whiskey po Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Specjalne edycje, jakie ostatnio trafiły wyłącznie do Polski to: Bushmills Causeway Collection 12YO Tequila Casks Cask Strength – Exclusive Poland Release 2022 oraz Bushmills Causeway Collection 10YO Plum Brandy Casks Cask Strength – Exclusive Poland Release 2023.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.