ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Okowita, przepalanki, nalewki i miody pitne

Drugie wydanie książki Andrzeja Fiedoruka ukazuje się po siedmiu latach od pierwszej edycji, zostało nieznacznie zaktualizowane i poprawione. Na okładce w tytule do nalewek dołączyły miody pitne, które właśnie przeżywają renesans, poza tym zmieniono format, książka ma lżejszą okładkę i wstążkę-zakładkę. Kilkadziesiąt stron autor poświęcił metodom domowej produkcji alkoholu, a także historii wody życia. Reszta wypełniona jest przepisami na domowe nalewki, miody i inne precjoza – słodkie i gorzkie, mocne i lekkie, gęste i klarowne. Część książki zajmują też zebrane dawne przepisy ze starych polskich poradników.

Czytaj więcej

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

25 maja w Bar & Books w Warszawie odbyła się przedpremierowa degustacja pierwszej single malt whisky z polskiego dębu, która powstała w Destylarni Piasecki, leżakowała ponad trzy lata i zrobiona jest z polskiego słodowanego jęczmienia. Do spróbowania były także: Okowita Jęczmienna (z tego samego słodu, co whisky), Okowita Warmińska (destylowana w 100% z miodu), Bairille 3YO (miodowa okowita, leżakowana w polskim dębie) oraz nagrodzony złotym medalem na festiwalu w USA Trójniak Mazurski. Spotkanie prowadził Adam Gogacz z Destylarni Piasecki.
– W przypadku miodu pitnego najważniejszy jest sam miód, jego jakość, zawartość witamin, aromaty. Każdy miód przed fermentacją sprawdzamy w laboratorium, jaki jest jego skład, czy nie zawiera antybiotyków – mówił Adam Gogacz podczas pierwszej części degustacji, poświęconej miodom i okowitom miodowym.

Czytaj więcej

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

25 maja o godz. 19.00 w Bar & Books (Warszawa, ul. Wąski Dunaj 20) odbędzie się przedpremierowa degustacja pierwszej single malt whisky z polskiego dębu, która powstała w Destylarni Piasecki, leżakowała ponad trzy lata i zrobiona jest z polskiego słodowanego jęczmienia. Do spróbowania będą także: Okowita Jęczmienna (z tego samego słodu, co whisky), Okowita Warmińska (destylowana w 100% z miodu), Bairille 3YO (z polskiego dębu) oraz nagrodzony złotym medalem na festiwalu w USA Trójniak Mazurski. Spotkanie poprowadzi Adam Gogacz z Destylarni Piasecki. Organizatorami wieczoru są magazyn „Aqua Vitae” i Destylarnia Piasecki. Liczba miejsc jest ograniczona – tylko 25 osób, cena udziału w degustacji – 40 zł. Będzie też konkurs z nagrodą do wygrania.

Czytaj więcej

II Terra Madre Slow Food Festival 2015

W dniach 12 i 13 grudnia odbył się w Krakowie II Terra Madre Slow Food Festival Central Europe. W porównaniu z I edycją zmianie uległo miejsce festiwalu, nowa lokalizacja to ICE Kraków Congress Centre. Bilet wstępu kosztował 5 zł (dzieci do lat 12 bezpłatnie). W wydarzeniu brało udział blisko 200 wystawców – producentów tradycyjnej żywności, odbyło się także 30 pokazów i laboratoriów smaku.

Czytaj więcej

Lubuski szlak wina i miodu

Nowe wydanie mapy, przedstawiającej Lubuski szlak wina i miodu, odnotowuje 38 winnic (z czego niektóre dopiero powstają w obszarze Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze – będzie to największa w Polsce winnica podzielona na 14 parceli), a także 8 pasiek i różne inne atrakcje jak: Muzeum Wina w Zielonej Górze, Skansen Pszczelarski w Pszczewie czy Muzeum Etnograficzne w Ochli z zachowaną jedyną na tych ziemiach wieżą winiarza. Łącznie oznakowano i opisano na rewersie mapy 61 obiektów, a winnice mają koordynaty GPS.

Jarmark Dobrego Smaku i konkurs nalewek

W dniach 13-16 sierpnia w Poznaniu odbywać się będzie IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Wśród wystawców będą m.in. producenci: nalewek, miodów, win czy cydrów. Na poznańskim Starym Rynku odbędzie się wielki Jarmark Dobrego Smaku. Pierwszego dnia, o godz. 18.00 Robert Makłowicz poprowadzi Laboratorium smaku „Wina z Polski i Środkowej Europy” (wstęp 40 zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, rezerwacje: kontakt@ofds.pl).

Czytaj więcej

Litewskie miody

Lietuviškas Midus to firma powstała w 1959 roku, jest to czołowy producent miodów pitnych oraz miodowych destylatów na Litwie. Zakład w miejscowości Stakliškės można zwiedzać, a przy okazji degustować miodowe znakomitości. W dawnej wieży słodowej urządzono muzeum miodów pitnych, zgromadzono tu też kolekcję dawnych naczyń do konsumpcji miodu, jak np. stary róg, który służył jako litrowy kielich.

Czytaj więcej

Destylarnia Piasecki

Jadący trasą Olsztyn-Olsztynek widzą z okien samochodów dziwny budynek, o wejściu w kształcie wielkiej beczki i ogromny szyld Mazurskie Miody. Nikt nie zwraca uwagi na nazwę miejscowości, bo to kilka chałup z boku drogi. Tymczasem Tomaszkowo, kilka kilometrów od Olsztyna, to miejsce znane na całym świecie z produkcji najprzedniejszych miodów. I prawdopodobnie jako jedynie na świecie robią miodowy spirytus, butelkowany potem w formie okowit – Mazurskiej, Warmińskiej i starzonej w dębowych beczkach Bairille.

Czytaj więcej

2015 Mazer Cup International Mead Competition

W dniach 20-21 marca 2015 odbył się Broomfield w stanie Kolorado konkurs Mazer Cup 2015, na którym Polacy zdobyli aż trzy medale. Marek Leczycki zdobył złoty medal za miód Wiśniak 2010 w kategorii Other Fruit Melomel (Sweet). Marek Leczycki w tej samej kategorii otrzymał jeszcze medal brązowy za miód Głogowiak 2011. Natomiast w kategorii Open Category Mead (Sweet) Jerzy Kasperski został uhonorowany srebrnym medalem za Jeżyniak Podwójniak.

Lubuski Szlak Wina i Miodu

Przemysław Karwowski jest wybitnym ekspertem w dziedzinie winiarstwa zielonogórskiego, zarówno jego historii, jak i obecnego rozwoju. Publikacja kartograficzna jest bezcennym przewodnikiem po winnicach regionu, a także po pasiekach i innych atrakcjach jak muzea czy skanseny. Mapa w skali 1:200 tys. jest dostatecznie dokładna by łatwo było się z nią poruszać od winnicy do pasieki, racząc się winem, miodem i pełnią życia. Zebrane na odwrocie karty informacje przedstawiają bliżej miejsca, są tu dane teleadresowe, niezbędne by umówić się na wizytę oraz informacje m.in. na temat: powierzchni winnicy, liczby uprawianych odmian, sprzedaży sadzonek, liczby uli i gatunków miodów, bazy noclegowej, gastronomicznej itd. Nic tylko ruszyć szlakiem wina i miodu.

Czytaj więcej

Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek: 150 nalewek na miodzie

Książka jest efektem hobby i wieloletnich poszukiwań autorów, którzy zbierali staropolskie receptury na miodowe nalewki – także wśród Polaków mieszkających w USA, gdzie żyje Łukasz Pilarek. Miód należy do najstarszych składników wykorzystywanych przy wytwarzaniu alkoholi na polskich ziemiach, zarówno w procesie fermentacji, jak i – rzadko – destylacji, a przede wszystkim jako dodatek poprawiający smak trunków. Jednym z najsłynniejszych likierów miodowych znanych w Polsce i na Litwie, jest Krupnik, ale receptur jest znacznie więcej – w tej publikacji zebrano ich 150. Autorzy zalecają wykorzystywanie miodu wielokwiatowego, choć są tradycyjne napitki na miodzie np. akacjowym czy lipowym. Inne składniki, poza spirytusem (wódką, okowitą), to: owoce, liście, kwiaty, zioła, korzenie. Każdy przepis zawiera dokładną recepturę wraz z odpowiednimi miarkami. Szkoda tylko, że książka została tak zgrzebnie wydana pod względem graficznym.

Czytaj więcej

Suktinis

jeden z najlepszych litewskich miodowych napitków, mocny (50%) i bardzo miodowy zarówno w smaku jak i aromacie. W procesie destylacji przefermentowanego miodu – z użyciem drożdży browarniczych – dodawany jest sok z czarnej jagody, czarnej i czerwone porzeczki oraz mieszanka ziół, a w finalnym zestawianiu także zbożowy spirytus. Leżakuje dwa lata. W jego skład wchodzi 14 składników, m.in.: trawa żubrowa, żołędzie, chilii, lipa, rumianek, chmiel mniszek lekarski, kwiat topoli. Nazwa pochodzi od litewskiego ludowego tańca. Produkt znanej firmy Lietuviškas midus.

Czytaj więcej

Miodność 100%

Stokliszki to mała wioska, ale za to miodem płynąca, ważne miejsce na mapie świata bo tu jest Lietuviskas Midus, czołowy litewski producent miodów. A wiadomo, że litewskie miody są najlepsze na świecie. Miody są tym, co w Litwie lubię najbardziej. Firma UAB Lietuviskas Midus powstała w 1959 roku. Zakład można zwiedzać, a przy okazji degustować miodowe znakomitości. Tu się miody fermentuje, destyluje miodowe wino, maceruje w miodowym destylacie zioła czy ziarna kawy. Zakład może wygląda niepozornie, ale rezultat pracy jest imponujący, jego wygląd może rozczarowuje bo tu nowoczesna fabryka, a człowiek oczyma wyobraźni widział pasiekę. Nawet uli nie ma, no ale to nie skansen, to gorzelnia! Opodal sklepik firmowy, w drewnianej chatce, sam w sobie wart wyprawy, bowiem jest tu wszystko, co tylko w temacie miodów Litwa ma do zaoferowania, a jak już wiadomo ma do zaoferowania wiele. Łącznie mają dwanaście rodzajów miodowych napitków, od lekkich miodów powstałych w wyniku fermentacji (np. Stakliskes, Trakai) przez mocniejsze nektary (Vilnius, Svetine, wspaniały Suktinis – 50%, zwany u nas sukinsynem i inne), po hard core’owy Żalgiris (mega drogi, mega dobry destylat miodowy o mocy 75%), są też ciekawostki jak choćby propolisowy Biciu Pikio (35%) czy niezwykle osty z papryczkami chilli miód Stakliskiu Pipirine (45%). W sklepiku wszystkiego można popróbować, sympatyczna pani z uśmiechem od ucha do ucha polewa kielichy miodów. Raj w ustach. W stosownym czasie wszystkie miody ze Stokliszek opiszę w leksykonie alkoholi, a spróbowałem każdego bez wyjątku, dwanaście razy 50 g, wyszedłem w błogim nastroju.

Czytaj więcej

Piasecki

mazurski producent miodów – pitnych i nie tylko, w tym doskonałych półtoraków, ale też producent wybornych wódek miodowych. Załóooną w 1964 roku firmę Mazurskie Miody prowadzi obecnie pan Bogdan Piasecki – siedziba mieści się kilka kilometrów od Olsztyna. Mają sześć wódek – czystą, oryginalną miodówkę, miodówkę na pigwie, miodówkę śliwkową, miodówkę na wiśniach i miodówkę leśną. Moim zdaniem doskonałe są na pigwie i śliwkowa, obydwie cudownie pachną miodem i owocami, w ogóle nie czuje się smaku spirytusu. Bardzo dobra jest też ta oryginalna miodówka – niczym najlepsze litewskie wódki miodowe. Gorsza jest leśna, natomiast na wiśniach dla mnie była kompletnym rozczarowaniem, ale znam osoby, które ją właśnie lubią najbardziej (nie przypomina smakiem typowej wiśniówki). Prawdziwy rarytas to jednak okowity miodowe – Warmińska (42%) i Mazurska (45%), bezpośrednio destylowane z przefermentowanego miodu.

Czytaj więcej